Využití památkového objektu pro výrobu filmových a televizních děl - Státní zámek Sychrov - Kubáček, Ondřej (2015)
Cílem této bakalářské práce je zmapovat filmařské aktivity na konkrétním památkovém objektu, kterým je státní zámek Sychrov v Libereckém kraji. V teoretické části budou nejprve definovány pojmy spojené s procesem vzniku filmu, dále popsána historie a vývoj samotného zámku a přilehlého areálu a v neposlední řadě budou zmíněna filmová a televizní díla, která se na Sychrově natáčela. V praktické části dojde ke zhodnocení ekonomického přínosu filmového průmyslu ve vztahu k zámku v posledních letech, jeho podílu na celkových výnosech tohoto památkového objektu v porovnání s návštěvnickým provozem a dalšími výdělečnými aktivitami. Tyto údaje budou zároveň porovnány s údaji ze zahraničního památkového objektu, Blenheimského paláce. Závěrečná část se bude věnovat i vedlejšímu efektu filmových děl, a to nepřímé mapování vývoje prohlídkové instalace a stavu exteriérů zachycených ve filmech lokální i zahraniční produkce vzniklých v průběhu několika desítek let.