Porovnání úmrtnosti v ČR a v dalších zemích EU - Tětěruková, Šárka; Fiala, Tomáš, 1953-; Miskolczi, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tématem bakalářské práce je porovnání vývoje úmrtnosti v České republice a dalších zemích Evropské unie v letech 1960 až 2010. V úvodní části jsou popsány základní ukazatele a výpočty týkající se úmrtnosti. Významnou část bakalářské práce tvoří analýza vývoje kojenecké úmrtnosti (bez rozlišení pohlaví) a střední délky života při narození, ve věku 25 a 65 let (zvlášť pro každé pohlaví). Státy jsou rozdělené do čtyř sledovaných skupin -- "západní", "severní", "východní" a "jižní". Toto dělení evropských států je převzato od Organizace spojených národů (OSN), která jej využívá pro statistické účely. Hlavním zdrojem dat pro zpracování grafů je Human mortality database, chybějící data jsou doplněna z databáze Eurostatu. V závěru je nástin budoucího vývoje střední délky života při narození do roku 2080 na základě projekce populačního vývoje databáze Eurostat z roku 2013. Práce poskytuje ucelené informace o rozdílnosti úmrtnosti ve vymezených skupinách zemí.
Vedoucí práce: Tomáš Fiala
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: sociálně ekonomická demografie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses