Agilní metodiky v komplexním prostředí - Balada, Jakub (2013)
Projekty vývoje informačních systémů stále vykazují nízkou úspěšnost. Agilní metodiky přispěly k vyšší úspěšnosti vývoje menších systémů v malých týmech, nicméně převážná část IT společností nadále odmítá jejich zavedení u dalších typů projektů. Tato práce v první části komentuje udávané podmínky pro nasazení agilních principů, analyzuje uváděné omezení a popisuje postupy pro řešení těchto problémů se zúžením na projekty vývoje informačních systémů v komplexním prostředí. Další část práce v rámci případové studie ukazuje přínosy nasazení agilní metodiky na reálném projektu v komplexním prostředí, což je v rozporu s dosud uváděnými omezeními této metodiky. Projekt byl vyhodnocen jako úspěšný právě díky nasazení agilní metodiky během jeho vývoje. Tento krok přispěl k plnění jednotlivých termínů projektu, rychlejším opravám reportovaných chyb a zejména k implementaci funkčností, které zadavateli přinesly větší přidanou hodnotu. Na základě závěrů případové studie jsou dále v práci definovány postupy a praktiky rozšiřující vybranou agilní metodiku, které mohou být v budoucnu využity pro další projekty v komplexním prostředí. Tím práce ukazuje větší možnosti využití této metodiky, což může do budoucna napomoci k jejímu masovějšímu využití a tím pádem zvýšení úspěšnosti projektů zaměřených na vývoj informačních systémů. Tento stav by vedl k efektivnějšímu propojení ICT s podnikovou strategií, zejména díky flexibilní dodávce aktuálně potřebných ICT služeb.