Otevřená data veřejné správy - Kučera, Jan (2014)
Tématem této disertační práce jsou otevřená data veřejné správy (angl. Open Government Data -- OGD) a metodika pro jejich publikaci. Orgány veřejné správy disponují celou řadou dat, která mohou být potenciálně využitelná pro tvorbu aplikací a služeb. V souladu s definicí formulovanou Open Knowledge Foundation jsou otevřená data strojově čitelná data publikovaná na internetu, která mohou jejich uživatelé volně užívat pro libovolné účely a dále je šířit za podmínky, že při využití a šíření dat bude uveden jejich autor/původce a pokud i ostatní uživatelé budou mít stejná oprávnění s daty nakládat. Publikace otevřených dat veřejné správy a jejich následné využití pro tvorbu aplikací a služeb slibuje celou řadu přínosů pro stát a společnost, jako je např. podpora ekonomického růstu, ale i pro samotné orgány veřejné správy. Kromě slibovaných přínosů je ale publikace otevřených dat spojena i s některými problémy, jako je např. nejednotnost postupů publikace otevřených dat mezi orgány veřejné správy nebo ne vždy zajištěná aktualizace publikovaných datových sad. Hlavním cílem této disertační práce tak je navrhnout metodiku publikace otevřených dat veřejné správy, která by orgánům veřejné právy pomohla řešit současné problémy spojené s publikací otevřených dat.