Koncepce podnikové architektury pro reformu veřejné správy ČR - Hrabě, Pavel (2013)
Předmětem zkoumání doktorské disertační práce je použití podnikové architektury jako manažerské metody pro podporu byznys transformace, reformy organizací veřejné správy ČR. Práce prokazuje, že podniková architektura je ve veřejném sektoru České republiky dosud zcela pominuta, přestože organizace veřejné správy si přejí pokračovat ve zlepšování svých služeb a svého řízení způsobem, ke kterému by jim podniková architektura mohla být přínosem. Práce si klade za cíl porozumět potřebám organizací veřejné správy vůči možnostem a přínosům metodiky podnikové architektury a navrhnout taková její přizpůsobení, která by mohla přijetí a využití podnikové architektury těmito organizacemi zvýšit. Hlavním cílem práce je shrnout jednotlivé dílčí výsledky výzkumu autora do celkového návrhu koncepce struktury a postupu zavedení Národní architektury veřejné správy České republiky. Výzkum v rámci doktorské disertační práce kombinuje dvě základní výzkumné metody. Obě představují kvalitativní metody výzkumu, vhodné jak pro vývoj nových metod a artefaktů (designový výzkum), tak pro ověření hypotéz a výstupů (případové studie). Pro vytvoření předpokladů k návrhu koncepce bylo nutné ověřit stav prostředí české veřejné správy z pohledu současné míry, potřeby a zájmu o využití podnikové architektury na podporu reformy veřejné správy. Pro toto ověření stavu prostředí a potřeb posloužily základní výzkumné otázky, dále detailizované v dílčích otázkách vícenásobné případové studie. V analytické části práce shrnuje podstatná zjištění analýzy informačních zdrojů a rešerše literatury v oblastech a) definice podnikové architektury, její pozice, úlohy a trendů rozvoje pro návrh změn struktury a metamodelu rámce TOGAF, b) existence dostupných referenčních modelů a klíčových principů návrhu ref