Koncepce podnikové architektury pro reformu veřejné správy ČR - Hrabě, Pavel; Basl, Josef, 1961-; Skrbek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2013)
Předmětem zkoumání doktorské disertační práce je použití podnikové architektury jako manažerské metody pro podporu byznys transformace, reformy organizací veřejné správy ČR. Práce prokazuje, že podniková architektura je ve veřejném sektoru České republiky dosud zcela pominuta, přestože organizace veřejné správy si přejí pokračovat ve zlepšování svých služeb a svého řízení způsobem, ke kterému by jim podniková architektura mohla být přínosem. Práce si klade za cíl porozumět potřebám organizací veřejné správy vůči možnostem a přínosům metodiky podnikové architektury a navrhnout taková její přizpůsobení, která by mohla přijetí a využití podnikové architektury těmito organizacemi zvýšit. Hlavním cílem práce je shrnout jednotlivé dílčí výsledky výzkumu autora do celkového návrhu koncepce struktury a postupu zavedení Národní architektury veřejné správy České republiky. Výzkum v rámci doktorské disertační práce kombinuje dvě základní výzkumné metody. Obě představují kvalitativní metody výzkumu, vhodné jak pro vývoj nových metod a artefaktů (designový výzkum), tak pro ověření hypotéz a výstupů (případové studie). Pro vytvoření předpokladů k návrhu koncepce bylo nutné ověřit stav prostředí české veřejné správy z pohledu současné míry, potřeby a zájmu o využití podnikové architektury na podporu reformy veřejné správy. Pro toto ověření stavu prostředí a potřeb posloužily základní výzkumné otázky, dále detailizované v dílčích otázkách vícenásobné případové studie. V analytické části práce shrnuje podstatná zjištění analýzy informačních zdrojů a rešerše literatury v oblastech a) definice podnikové architektury, její pozice, úlohy a trendů rozvoje pro návrh změn struktury a metamodelu rámce TOGAF, b) existence dostupných referenčních modelů a klíčových principů návrhu ref
V první části jsou navrženy teoretické i praktické změny definice, struktury a metamodelu podnikové architektury tak, aby lépe vyhověla využití pro skutečnou reformu veřejné správy, nejenom pro zlepšení řízení jejího IT. Představené návrhy současně nabízejí řešení některých identifikovaných rozporů v trendech vývoje podnikové architektury. Obecné platné návrhy jsou současně uplatněny jako změny ve standardu TOGAF, který je následně doporučen jako výchozí pro Národní architekturu veřejné správy ČR. Ve druhé části návrhů jsou představeny principy i obsah referenčního modelu aplikační architektury. Ten je příkladem akcelerátoru, nezbytného pro řešení rozporu mezi rozsahem podnikové architektury a její proveditelností s omezenými zdroji. V práci je vyzdvihnut model upravený pro odvětví veřejné správy a je ukázána jeho aplikace v hierarchickém, fraktálovém prostředí, typickém pro veřejnou správu. V třetí části návrhů jsou představeny klíčové součásti celkové koncepce struktury a postupu zavedení Národní architektury veřejné správy ČR, využívající jako svých součástí i předchozích výsledků výzkumu této práce, tj. návrhu změn definice, struktury a metamodelu podnikové architektury a návrhu referenčního modelu aplikační architektury jako jednoho z potřebných akcelerátorů zavedení NA VS ČR. Jako základní prvky koncepce jsou představeny návrh struktury prostředí Národní architektury veřejné správy ČR, návrh postupu zavedení NA v české veřejné správě a návrh produktů (výstupů) zavedení NA ČR. Doplňkově jsou formulovány návrhy způsobů užití Národní architektury pro řízení ve veřejné správě ČR a podmínky a předpoklady zavedení NA v české veřejné správě.
Vedoucí práce: Josef Basl
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor disert. práce]; disertace; dissertations