Rozpočtová politika vlády ČR v letech 2008-2013 - Píchalová, Nikol (2015)
Diplomová práce se zabývá analýzou příjmové a výdajové stránky státního rozpočtu, státního deficitu a veřejného dluhu v letech 2008-2013 v návaznosti na dopady finanční krize a přijímané vládní opatření. Dále se věnuje procesu implementace cílově orientovaného rozpočtování do rezortu Ministerstva obrany taktéž za období 2008-2013. První část práce je věnována teoretických východiskům rozpočtového procesu a výčtu základních rozpočtových metod. Druhá část se již zabývá státním rozpočtem, konkrétní analýzou příjmů a výdajů včetně státního deficitu a veřejného dluhu. V poslední části je popsán průběh implementace cílově orientovaného rozpočtování do rezortu Ministerstva obrany a vyhodnocení základních problémů s implementací spojených. V závěru práce je provedena syntéza získaných poznatků a jsou stanoveny závěry a doporučení.