Sestavení akciového investičního portfolia pomocí metod teorie rozhodování - Koňuchová, Kamila; Borovička, Adam; Sopko, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této bakalářské práce je sestavit investiční portfolio z akciových titulů pro dva typy investorů. První z nich preferuje kapitálový výnos, druhý dividendový. V prvním kroku je aplikována metoda ELECTRE I, na základě které dochází k vyhodnocení efektivních variant. Z těchto efektivních variant je v druhém kroku pomocí metody agregace účelových funkcí sestaveno výsledné portfolio. Na závěr práce jsou porovnána výsledná portfolia obou investorů. Praktické části předchází teoretická část, jejiž první úsek je věnován teoretickému popisu finančního a kapitálového trhu, následuje charakteristika cenných papírů a základní informace o akciích. Druhý úsek pojednává o burzovním trhu a burzovních indexech. Závěrečný úsek teoretické části pojednává o vícekriteriálním rozhodování. Jsou zde objasněny základní pojmy. Následuje teoretické objasnění použitých metod v této práci.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses