Analýza úlohy ECB při řešení evropské finanční krize - Smolová, Petra (2014)
Cílem práce je analýza úlohy Evropské centrální banky při řešení evropské finanční krize, která se v Evropě rozpoutala zanedlouho po vypuknutí globální finanční krize. První část je zaměřena na definici Evropského systému centrálních bank, eurosystému a v neposlední řadě Evropské centrální banky. V souvislosti s Evropskou centrální bankou definujeme její mandát, vrcholné orgány a nástroje, které Evropská centrální banka využívá v rámci své měnové politiky. Druhá část je věnována vzniku světové finanční krize -- je zde okomentován vývoj začínající tvorbou bubliny na americkém hypotečním trhu až po rozhodnutí Federálního rezervního systému o neposkytnutí nouzového úvěru investiční bance Lehman Brothers. Závěrečná část je věnována samotnému boji Evropské centrální banky s následky, které s sebou krize přinesla. Je zde zachyceno využití mnoha nestandardních nástrojů měnové politiky, kterých do té doby bylo využíváno minimálně a spíše v teoretické rovině. V závěru je shrnuté zhodnocení využitých nástrojů včetně budoucí strategie výstupu.