Zemní plyn jako budoucí energetický zdroj Evropy? - Lopour, Miroslav (2014)
Téma uplatnění plynových elektráren v energetickém mixu bylo velkou otázkou minulého desetiletí. Zemní plyn se měl stát náhradou energie z uhlí při výrobě elektřiny. Dnes však moderní plynové elektrárny stojí a svým investorům přinášejí značné ztráty. Práce popisuje jak k této situaci došlo, jaké jsou její důsledky a jaké faktory jsou klíčové pro budoucí uplatnění těchto zdrojů.