Plánování rozvozu finanční hotovosti do směnáren pomocí rozvozní úlohy s časovými okny - Mouchová, Denisa (2015)
Tato práce se zabývá aplikací rozvozní úlohy s časovými okny na reálný případ. Nejprve je rozvozní úloha zařazena do operačního výzkumu a okružních úloh. Dále je popsána základní úloha rozvozu, rozvozní úloha s více vozidly a jejich rozšíření o časová okna. Přiblíženy jsou také některé heuristické metody pro řešení okružních úloh a postup pro metodu nejbližšího souseda. Další část je pak zaměřena na samotnou aplikaci rozvozní úlohy. Tato část začíná představením společnosti zabývající se směnárenskou činností a přiblížení situace, kde jsou formulována zadání od této společnosti. Jde celkem o tři zadání. Dvě se týkají optimalizace rozvozu finanční hotovosti na pobočky, přičemž druhá optimalizace je rozšířena o možnost poslání balíku místo vlastního rozvozu. Ve třetím zadání jde o určení výhodnosti přestavby automobilů společnosti na pohonný plyn. Tato zadání jsou následně řešena a výsledky komentovány.