Monte Carlo experimenty jako nástroj pro analýzu odhadových technik - Poncar, Jaroslav (2014)
Monte Carlo simulace byla navržena jako experimentální pravděpodobnostní metoda k řešení obtížných deterministických problémů tak, aby počítače mohly snadno simulovat velké množství experimentálních pokusů s náhodnými výsledky. Tato práce tuto metodu představuje a seznamuje se základy a prováděním takových simulací se zaměřením se na kontrolu jejich přesnosti, nalezení jejich omezení, zvyšování jejich účinností, prezentování a interpretaci výsledků, zejména pokud je simulační studie použita k hodnocení vlastností jednotlivých inferencí. V práci jsou popsány použití Monte Carlo simulací k odhadům rozdělení funkcí náhodných veličin, momentů a pravděpodobností, analýzy kvality testů a je upozorněno na problémy s nimi spojené. Dále je také ukázáno použití Monte Carlo metody v AR(1) a ARX(1) modelech, v testu RESET v klasickém lineárním regresním modelu a odhadu spotřební funkce pomocí MNČ a M2NČ. Součástí práce jsou aplikované příklady těchto simulací, zpracované v prostředí MATLAB.