Monte Carlo experimenty jako nástroj pro analýzu odhadových technik - Poncar, Jaroslav; Zouhar, Jan, 1982-; Frýd, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Monte Carlo simulace byla navržena jako experimentální pravděpodobnostní metoda k řešení obtížných deterministických problémů tak, aby počítače mohly snadno simulovat velké množství experimentálních pokusů s náhodnými výsledky. Tato práce tuto metodu představuje a seznamuje se základy a prováděním takových simulací se zaměřením se na kontrolu jejich přesnosti, nalezení jejich omezení, zvyšování jejich účinností, prezentování a interpretaci výsledků, zejména pokud je simulační studie použita k hodnocení vlastností jednotlivých inferencí. V práci jsou popsány použití Monte Carlo simulací k odhadům rozdělení funkcí náhodných veličin, momentů a pravděpodobností, analýzy kvality testů a je upozorněno na problémy s nimi spojené. Dále je také ukázáno použití Monte Carlo metody v AR(1) a ARX(1) modelech, v testu RESET v klasickém lineárním regresním modelu a odhadu spotřební funkce pomocí MNČ a M2NČ. Součástí práce jsou aplikované příklady těchto simulací, zpracované v prostředí MATLAB.
Vedoucí práce: Jan Zouhar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses