Barevné revoluce v postsovětském prostoru případ Gruzie - Švec, Jan (2015)
Práce přispívá k objasnění fenoménu "barevných revolucí" na základě analýzy konkrétního případu "revoluce růží" v Gruzii. "Barevné revoluce" jsou události, které proběhly v několika bývalých komunistických zemích na počátku 21. století. S využitím převážně nenásilné formy při nich došlo k pádu autoritářských vlád. Místo nich nastoupily vlády, které se prezentovaly jako demokratické. První část práce obsahuje teoretický základ přechodů režimů včetně charakterizace prvků podstatných pro vznik konsolidované demokracie. Následující část vysvětluje průběh "barevných revolucí" a specifikuje faktory, které k jejich úspěšnému průběhu vedly. V prakticky zaměřené třetí části práce je provedena diachronní analýza vývoje v Gruzii v letech 2002-2012, jež hledá odpověď na výzkumnou otázku: přispěla "revoluce růží" k demokratizaci Gruzie?