Prezidenti V. francouzské republiky ve vztahu k frankofonním zemím - Vinklárková, Veronika; Reschová, Jana, 1956-; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Tato bakalářská práce pojednává o vztahu prezidentů V. Francouzské republiky k bývalým africkým frankofonním koloniím. Cílem práce je pomocí obsahové analýzy vytvořit obraz o jednotlivých prezidentských přístupech k zahraniční politice Francie vůči frankofonní Africe, zhodnotit je a určit hlavní trendy vývoje. V souladu s dosažením cíle je v rámci práce taktéž řešena role prezidenta v politickém systému, nástroje sloužící k uskutečňování zahraniční politiky a výčet světových událostí, které měly vliv na podobu zahraniční politiky Francie. Část práce se také zaměřuje na prostředky šíření kulturního vlivu -- kulturní diplomacii, která měla ve Francouzské zahraniční politice vždy důležitou roli. V rámci této kapitoly se řeší vývoj konceptu Frankofonie, jakožto platformy pro rozvoj vzájemných kulturních i jiných vztahů s frankofonními zeměmi.
Vedoucí práce: Jana Reschová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses