Kolonialismus jako důvod holandské nemoci v Africe a jeho implikace na hospodářský vývoj a měnovou politiku - Bauerová, Eliška (2015)
Bakalářská práce se věnuje komplikované cestě rozvojových ekonomik k dlouhodobé hospodářské stabilitě a růstu, a to s podrobnějším zaměřením na africký kontinent. V rámci tohoto tématu je pozornost věnována zejména rozvojové pomoci, jejíž nevhodné užití v ekonomikách společně s málo diverzifikovaným exportem (zaměřeným často na nerostné suroviny) může vystavit země tzv. holandské nemoci. První a druhá část práce představují teoretický koncept této problematiky spolu s pohledem na historický i současný stav kontinentu. Třetí část se snaží přijít s doporučeními pro budoucí vývoj a obsahuje vybrané makroekonomické údaje, které doplňují informace nutné k potvrzení či vyvrácení jednotlivých hypotéz.