Kolonialismus jako důvod holandské nemoci v Africe a jeho implikace na hospodářský vývoj a měnovou politiku - Bauerová, Eliška; Šíma, Ondřej; Hába, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalářská práce se věnuje komplikované cestě rozvojových ekonomik k dlouhodobé hospodářské stabilitě a růstu, a to s podrobnějším zaměřením na africký kontinent. V rámci tohoto tématu je pozornost věnována zejména rozvojové pomoci, jejíž nevhodné užití v ekonomikách společně s málo diverzifikovaným exportem (zaměřeným často na nerostné suroviny) může vystavit země tzv. holandské nemoci. První a druhá část práce představují teoretický koncept této problematiky spolu s pohledem na historický i současný stav kontinentu. Třetí část se snaží přijít s doporučeními pro budoucí vývoj a obsahuje vybrané makroekonomické údaje, které doplňují informace nutné k potvrzení či vyvrácení jednotlivých hypotéz.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses