Judikatura Nejvyššího správního soudu v oblasti daně z příjmů fyzických osob - Toráč, Vladimír (2015)
Diplomová práce se zabývá judikaturou Nejvyššího správního soudu ve věci daně z příjmů fyzických osob. Daňové spory o výklad ustanovení zákona o daních z příjmů jsou prvotně řešeny podle pravidel správy daní. Využije-li daňový subjekt právo podat žalobu ke správnímu soudu, přechází daňový spor na půdu správního soudnictví, kde rozhodnutí často leží až na bedrech Nejvyššího správního soudu. Jak uvádí první kapitola této práce, početným sporům o výklad předmětných ustanovení lze předejít respektováním judikatury Nejvyššího správního, která v českém kontinentálně-právním systému vykazuje rysy precedenční závaznosti. Jádro této práce představuje vytvořený systematický přehled judikatury, který umožnil identifikovat problematická místa zdaňování příjmů fyzických osob a navrhnout jejich legislativní řešení za účelem eliminace neurčitosti příslušných ustanovení zákona o daních z příjmů.