Veřejnoprávní postihy dohod narušujících hospodářskou soutěž ve vybraných právních systémech - Nováková, Tereza; Boháček, Martin, 1947-; Levý, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Cílem této práce je prokázat škodlivost kartelů a z ní vyplývající potřebu kartely sankcionovat. Konkrétně je pak cílem práce pomocí analýzy veřejnoprávních postihů posoudit, které z nich jsou vhodné pro české právní a ekonomické prostředí s ohledem na jejich účinný odstrašující efekt. Mojí hypotézou je, že trestní postih typický pro americké antitrustové právo není pro český právní systém vhodným. Vhodnou alternativou by mohla být tzv. diskvalifikace ředitelů zodpovědných za vznik kartelu, která, jakožto sankce zaměřená na konkrétní jedince, by mohla úspěšně řešit problémy zmocnění plynoucí z odlišných zájmů investorů korporace na straně jedné a výkonných ředitelů na straně druhé. Individuální sankce v kombinaci s již existujícími pokutami udělované samotné korporaci by mohly odradit obě strany vztahu investor-ředitel od uzavírání kartelu.
Vedoucí práce: Martin Boháček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podnikání a právo [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses