Uplatnění DPH u obchodování s uměleckými díly - Paclíková, Magdaléna; Zídková, Hana; Horák, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Tato diplomová práce je zaměřena na daň z přidané hodnoty uplatňovanou při obchodování s uměleckými díly, sběratelskými předměty a starožitnostmi. Cílem této práce je zmapování režimu DPH v oblasti obchodování s uměleckými díly. Pro obchodníky s uměleckými díly zákon o DPH umožňuje zvláštní režim. Ten se liší od běžně uplatňovaného režimu tím, že základem daně není celá prodejní cena, ale pouze přirážka. Následující text odpovídá na otázky typu, na které zboží může být tento režim aplikován, jak režim funguje, jak se vypočte přirážka obchodníka a jaké záznamy je povinen vést. Jedním z hlavních rysů tohoto režimu je pak také neexistence nároku na odpočet. Tento režim je pro obchodníky nepovinný a obchodník se může u každého plnění samostatně rozhodnout, zda využije zvláštní či běžný režim. Tato práce proto pomocí modelových příkladů analyzuje, který režim je, v které situaci pro obchodníka výhodný. Modelové příklady jsou zaměřeny na výpočet daňové povinnosti obchodníků s uměleckými díly, a to jak v tuzemsku, tak v rámci EU a třetích zemí. Je také ukázáno, jak v jednotlivých případech vyplnit daňové přiznání.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses