Vliv přijetí Eura na méně vyspělé země EU - Stádníková, Markéta; Koderová, Jitka; Čermáková, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu přijetí eura na méně vyspělé státy EU, konkrétně na země PIGS. V první části jsou vymezena Maastrichtská kritéria a jejich plnění těmito státy ještě před vstupem do eurozóny. V dalších dvou částech je provedena analýza vývoje makroekonomických ukazatelů před vypuknutím finanční krize a po jejím vypuknutí. Jedná se o ukazatele inflace, běžného účtu a čisté investiční pozice, trhu nemovitostí a soukromých úvěrů, veřejných financí, HDP a nezaměstnanosti. V závěru je pak zhodnocen vývoj jednotlivých zemí na základě těchto ukazatelů, posouzena vhodnost Maastrichtských kritérií a prospěšnost začlenění těchto zemí do EMU jak pro ně samotné, tak pro eurozónu jako celek.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses