Optimalizace rozvrhů kantorů základních škol a její implementace v optimalizačním softwaru Lingo - Jareš, Matěj (2015)
Práce se zabývá problémem tvorby rozvrhů pro učitele na základních školách pomocí metod lineárního programování. V první části práce je vysvětleno lineární programování, jehož důležitou části jsou distribuční úlohy. Na principu řešení distribučních úloh, zejména pak na přiřazovacím problému, je založena nosná část práce -- odvození a sestavení matematického modelu pro tvorbu rozvrhů. Po vytvoření matematického modelu následuje aplikace sestrojeného aparátu na příkladu Základní školy Semice a jeho řešení v optimalizačním softwaru Lingo. Na tomto příkladu je testována správná funkčnost modelu. Z výsledků řešení jsou poté vytvořeny rozvrhy učitelů pro jednotlivé třídy. V poslední části práce probíhá verifikace správnosti dosažených výsledků na základě formulovaných omezujících podmínek.