Optimalizace rozvrhů kantorů základních škol a její implementace v optimalizačním softwaru Lingo - Jareš, Matěj; Sopko, Stanislav; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Práce se zabývá problémem tvorby rozvrhů pro učitele na základních školách pomocí metod lineárního programování. V první části práce je vysvětleno lineární programování, jehož důležitou části jsou distribuční úlohy. Na principu řešení distribučních úloh, zejména pak na přiřazovacím problému, je založena nosná část práce -- odvození a sestavení matematického modelu pro tvorbu rozvrhů. Po vytvoření matematického modelu následuje aplikace sestrojeného aparátu na příkladu Základní školy Semice a jeho řešení v optimalizačním softwaru Lingo. Na tomto příkladu je testována správná funkčnost modelu. Z výsledků řešení jsou poté vytvořeny rozvrhy učitelů pro jednotlivé třídy. V poslední části práce probíhá verifikace správnosti dosažených výsledků na základě formulovaných omezujících podmínek.
Vedoucí práce: Stanislav Sopko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses