Tvorba a analýza portfólia cenných papierov - Lovás, Branislav; Čech, Tomáš; Pracný, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Ústredným bodom predkladanej bakalárskej práce je teória portfólia a jej využitie v praxi. Nasledujúc po úvode, v ktorom sú špecifikované ciele práce, prvá kapitola vysvetľuje teoretické východiská počínajúc v prvotnej teórii portfólia Harryho Markowitza až po pokročilejšie prístupy ako jedno a viacfaktorové modely, napríklad model oceňovania kapitálových aktív či arbitrážny oceňovací model. Druhá kapitola rieši možnosti alokácie aktív v portfóliách a vysvetľuje metódy použitím niekoľkých príkladov. Posledná kapitola tejto práce má za cieľ porovnať šesť portfólií s rozličným zložením pre dve európske akciové indexy, nemecký DAX, rakúsky ATX a ich kombináciu, využívajúc ako historický prístup k určovaniu očakávanej výnosovej miery aktíva, tak aj štandardný model CAPM. Výpočty sú prevedené vo vlastnom programe v Microsoft Excel, ktorý bol upravený pomocou kódu Visual Basic for Applications. Práca je zakončená komparáciou a vyhodnotením zvolených portfólií a návrhmi alternatívnych prístupov.
Vedoucí práce: Tomáš Čech
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses