Kritická analýza skutečných a teoretických nákladů na snižování emisí fosforu do vodních toků případové studie vodní nádrže Orlík - Helanová, Tereza; Vojáček, Ondřej, 1980-; Macháč, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Plánování v oblasti vod je zásadní pro zajištění její kvality. Kvalita vod, která je v Evropské unii upravena Vodní rámcovou směrnicí 2000/60/ES, je ohrožena eutrofizací, jež je způsobena vnosem fosforu do vod. Jednou z možností zabránění vnosu fosforu do vod je výstavba a rekonstrukce čistíren odpadních vod a kanalizací. Pro stanovení teoretických nákladů výstavby čistíren odpadních vod a kanalizací byl Ministerstvem zemědělství vytvořen metodický pokyn. V rámci studie o snížení eutrofizace v povodí vodní nádrže Orlík vyplynulo, že náklady na tunu odstraněného fosforu ročně pro opatření, jež měla být uskutečněna v období 2007 - 2015, byly čtyřnásobně vyšší než náklady na tunu odstraněného fosforu navrhnutých opatření, jež měla odstranit zbývající potřebné množství fosforu. Daná opatření byla navrhnuta na základě analýzy nákladové efektivnosti s využitím metodického pokynu. Tato práce provádí komparační analýzu teoretických a skutečných nákladů na výstavbu čistíren odpadních vod vybraných projektů v povodí vodní nádrže Orlík a mimo něj. Byl zjištěn nesoulad mezi těmito náklady. Analýza objevila, že tento nesoulad souvisí s neaktuálností některých faktorů metodického pokynu a s nedostatečnou specifikací objektů, jež do nákladů spadají.
Vedoucí práce: Ondřej Vojáček
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomika a správa životního prostředí [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses