Porovnání výkonnosti profesionálních optimalizačních systémů - Georgiev, Jiří; Jablonský, Josef, 1955-; Odintsov, Kirill; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Pro využití lineárního programování v praxi jsou velmi často nutná podmínky celočíselnosti. Tato podmínka zvyšuje výpočetní náročnost úlohy a je nutné k řešení použít specializovaný optimalizační systém. Použitelnost celočíselné-ho programování je tedy závislá na výkonnosti takového systému a na rychlosti řešení. Tato práce se zabývá porovnáváním výkonnosti nejnovějších verzí populárních optimalizačních systémů Gurobi, Cplex, Xpress, Mosek a SCIP. Pro porovnání jsou použity úlohy z knihovny MIPLIB2010, konkrétně úlohy ze sekce benchmark určené k měření výkonnosti. Výsledky jsou porovnány dle výpočetního času a pomocí výkonnostních profilů.
Vedoucí práce: Josef Jablonský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses