Cílování inflace v podmínkách hrozby deflačních tlaků - Krupička, Josef (2015)
Předmětem zkoumání této práce je měnověpolitická strategie cílování inflace a její modifikace v prostředí deflačních tlaků. Těžiště výzkumu je postaveno na třech hlavních bodech, které korespondují s obsahem jednotlivých kapitol. Prvním bodem je teoretický rozbor hlavních atributů konceptu strategie cílování inflace s akcentem na rozbor fungování transmisních kanálů. Druhým bodem je analýza implementace této strategie v prostředí České národní banky a Rezervní banky Nového Zélandu. V rámci tohoto bodu je samostatně analyzován vývoj cílování inflace a proměna funkčnosti mezi vazbami v transmisním mechanismu. Třetím bodem je potom diskuse modifikace charakteru nástrojů cílování inflace v kontextu České národní banky s akcentem na použití kurzového závazku. V rámci celé práce jsou používány jednodušší metody analýzy a dále je kladen důraz na aktualitu problému. Závěr práce potom shrnuje zjištěné poznatky a hodnotí modifikaci strategie cílování inflace jako pozitivní jev ve vývoji měnové politiky.