Cílování inflace v podmínkách hrozby deflačních tlaků - Krupička, Josef; Koderová, Jitka; Revenda, Zbyněk, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Předmětem zkoumání této práce je měnověpolitická strategie cílování inflace a její modifikace v prostředí deflačních tlaků. Těžiště výzkumu je postaveno na třech hlavních bodech, které korespondují s obsahem jednotlivých kapitol. Prvním bodem je teoretický rozbor hlavních atributů konceptu strategie cílování inflace s akcentem na rozbor fungování transmisních kanálů. Druhým bodem je analýza implementace této strategie v prostředí České národní banky a Rezervní banky Nového Zélandu. V rámci tohoto bodu je samostatně analyzován vývoj cílování inflace a proměna funkčnosti mezi vazbami v transmisním mechanismu. Třetím bodem je potom diskuse modifikace charakteru nástrojů cílování inflace v kontextu České národní banky s akcentem na použití kurzového závazku. V rámci celé práce jsou používány jednodušší metody analýzy a dále je kladen důraz na aktualitu problému. Závěr práce potom shrnuje zjištěné poznatky a hodnotí modifikaci strategie cílování inflace jako pozitivní jev ve vývoji měnové politiky.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses