Analýza trhu úvěrů na bydlení v ČR - Hertlová, Tereza (2015)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku financování vlastního bydlení s cílem analyzovat konkrétní produkty, které jsou v současné době na trhu dostupné. Pozornost je věnována především účelovým úvěrům, a to úvěrům hypotečním, řádným úvěrům ze stavebního spoření a překlenovacím úvěrům ze stavebního spoření. Předmětem úvodní části je charakteristika těchto produktů včetně jejich právní úpravy a regulace. Následuje zmapování situace na trhu úvěrů určených k bydlení v České republice, vývoje úrokových sazeb a trendech ve financování nemovitostí. V klíčové části je provedena srovnávací analýza nabízených úvěrů pomocí ukazatele roční procentní sazby nákladů. V závěru je v rámci řešení modelového příkladu vyhodnocen hypoteční úvěr jako nejvýhodnější alternativa pro klienta.