Základ korporátních daní - Teoretický koncept a praxe vybraných zemí OECD - Studénka, Marek; Láchová, Lenka, 1959-; Kouba, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Základ korporátních daní lze vnímat nejen jako soubor právních norem, ale též jako problematiku ryze ekonomickou. Předkládaná práce je svým zaměřením bližší druhému pohledu, kdy korporátní daně jsou nejprve podrobeny analýze z pozic efektivnosti, spravedlnosti a praxe, aby byly následně zkoumány co do koncepčního přístupu ke stanovení jejich základu. Tato práce identifikuje a klasifikuje několik základních koncepcí základu korporátních daní a dává je do souvislosti s aktuálním ekonomickým vývojem. Navazující druhá část tuto analýzu dále rozvíjí směrem k makroekonomickému pohledu a dává do souvislosti vývoj výnosů korporátních daní s velikostí soukromého sektoru a sazbami daně. Kdy je možno konstatovat, že ačkoliv průměrně statutární sazby klesají, tak daňový základ v podobě velikosti korporátního sektoru tento pokles z hlediska relativního výnosu korporátních daní kompenzuje.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses