Alternativní pohled na virtuální měny v EU - Honsová, Kristýna; Teplý, Petr, 1977-; Rybák, Zdeněk; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Cílem mé bakalářské práce je komplexní zhodnocení virtuálních měn jak z pohledu centrálních bank EU, tak z pohledu koncového uživatele. Snaha byla o zmapování veškerých výhod i nevýhod plynoucích z využití virtuálních měn jakožto alternativního platebního prostředku. První polovina práce podává teoretický základ o penězích a platebním styku, do jehož kontextu je problematika "kryptoměn" zasazena. Velká část je také věnována elektronickým penězům, nejpodobnějšímu regulovanému platebnímu prostředku virtuálním měnám. Zabývám se zde i legalizací výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, abych čtenáře připravila na všechny oblasti, jichž se virtuální měny nejvíce dotýkají. Druhá část práce je věnována právě virtuálním měnám, jejich vývoji, samotné definici a kategorizaci a představuji v současnosti dva nejužívanější představitele bitcoin a ripple. Pochopením fungování virtuálního platebního systému na těchto dvou příkladech je snazší se orientovat v závěrečné fázi této práce, kde jsou představena především všechna rizika, kterým jsou účastníci platebního systému a centrální banky vystaveni. V příloze této práce je poskytnut ucelený rámec národních postojů zemí EU k virtuálním měnám jako prostředku směny.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses