Nástroje v boji proti únikům v oblasti DPH - Pech, Jan (2015)
Diplomová práce se zabývá nástroji používanými v boji proti daňovým únikům. Cílem práce je analyzovat ty nejvýznamnější nástroje, které Česká republika do svého daňového systému zavedla nebo, které se chystá zavést a následně je zhodnotit z hlediska jejich možného významu pro boj proti daňovým únikům. V první části práce je uvedením základních principů fungování daně z přidaného hodnoty, jejího vývoje a základních pojmů týkajících se daňových úniků položen teoretický základ pro aplikační část práce. Tato část se zabývá analýzou tří v současné době nejdiskutovanějších nástrojů v boji proti daňovým únikům v oblasti DPH zaváděných na území České republiky a také shrnutí jejich výhod a nevýhod. Jedná se o princip přenesení daňové povinnosti, elektronickou evidenci tržeb a kontrolní hlášení.