Rašínova deflační politika a stávající hrozba deflace v ČR - Košan, Aleš; Koderová, Jitka; Gevorgyan, Kristine; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou deflace, jejíž hrozba se do současných tržních ekonomik začíná vracet po mnoha dekádách inflačního vývoje. Práce je rozdělena do tří částí. První část se věnuje jevu deflace z teoretického hlediska a zaměřuje se na její vlivy na tržní ekonomiku. Druhá část analyzuje programovou deflační politiku prvního československého ministra financí Aloise Rašína a soustředí se na její působení na vývoj československého hospodářství. Třetí část vysvětluje konkrétní antideflační opatření České národní banky v situaci současných deflačních tlaků v ČR, které eskalovaly v listopadu 2013, kdy predikční model ČNB předpokládal deflační vývoj pro následující období. Tyto tlaky dodnes (květen 2015) nepominuly. Cílem práce je na základě předložených výsledků zkoumání odpovědět na otázku, zda jsou obavy České národní banky z deflace oprávněné a jestli přidání dalšího měnověpolitického nástroje v boji proti ní má své opodstatnění.
Vedoucí práce: Jitka Koderová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses