"Land grabbing" - běžná forma (přímých) zahraničních investic? - Dvořák, Jakub; Šíma, Ondřej; Metrah, Samy; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalářská práce se věnuje problematice FDI, především land grabbingu, kde tento pojem vymezuje a rozebírá vznik a rozvoj této FDI. Jsou zde rozebrány důvody vzniku a rozšíření land grabbingu, kdy se postupně rozebírá vliv ceny komodit, ceny a využití orné půdy, vliv biopaliv, růst populace v návaznosti na Malthusovu populační teorii a růst populace v investujících státech, jako poslední důvod se práce věnuje zlepšení životní úrovně obyvatel v rozvíjejících se zemích. Za rozvíjející se země a zástupce investorů do land grabbingu byly především zkoumány data z Číny a Saúdské Arábie. Práce dále poukazuje na rozdíly ve vnímání některých faktorů mezi investory klasických FDI a investory do land grabbingu. Je zde i vykreslena situace některých zemí, které jsou častým cílem land grabbingu -- Tanzanie, Mozambik a Kambodža. U těchto zemí se zkoumá příliv všech FDI, vhodnost těchto zemí pro investování, především jejich politickou situaci a nakonec pohled na vývoj populace a možné následky těchto investic.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses