Daň z nemovitých věcí v ČR - Knedlíková, Jana (2015)
Diplomová práce se zabývá problematikou veřejných rozpočtů a vlivem zavedení místního koeficientu u daně z nemovitých věcí na hospodaření obcí v České republice. Práce srovnává rozpočty dvou okresů, rozpočet okresu Praha -- východ a Praha -- západ. Cílem této práce je zhodnocení dopadů zavedení místního koeficientu na hospodaření obcí v okresech Praha -- východ a Praha -- západ. Teoretická část diplomové práce se zaměřuje na hospodaření obcí, konkrétně strukturu příjmů a výdajů a dále faktory, které tyto položky ovlivňují. Následně je charakterizována daň z nemovitých věcí a uvedeny způsoby, jimiž může obec ovlivnit její výnos. V praktické části se práce zabývá obdobím od roku 2008 do roku 2013, tedy rok předcházející tomu než obce mohly zavést místní koeficient až po v současnosti dostupná data. Práce na vybraných ukazatelích analyzuje, jak ovlivnilo zavedení místního koeficientu v roce 2009 hospodaření obcí v porovnání s těmi, které místní koeficient zavedly v průběhu sledovaného období, nebo ho nezavedly vůbec.