Analýza hospodaření zdravotní pojišťovny - Golovkova, Anita (2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou hospodaření a účetnictvím zdravotních pojišťoven, které patří do neziskového sektoru a také se řadí do sektoru vládních institucí. Cílem těchto institucí není primárně dosahovat zisku, nýbrž co nejefektivněji zajistit všeobecné zdravotní pojištění. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Na úvod jsou popsány právní normy veřejného zdravotního pojištění a jeho podstata. Dále je práce zaměřena na charakteristiku zdravotních pojišťoven, jejich hospodaření, peněžní fondy a účetnictví. V praktické části je prováděna analýza hospodaření konkrétní zdravotní pojišťovny -- Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR v letech 2011 až 2013.