Implementácia kaklulačného systému v konkrétnom podniku - Ľuptáková, Lucia (2015)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou implementácie kalkulačného systému v konkrétnej časti podniku spoločnosti HOLDES, s. r. o.. Na základe zhodnotenia vývojových tendencií v oblasti riadenia po línii výkonov a následnej diagnostickej analýzy daného podniku prináša práca návrh kalkulácií troch odlišných výrobných modelov vybraného výrobného strediska. Hlavnou pridanou hodnotou práce je poukázanie na určité špecifické faktory a charakteristiky daného výrobného procesu, ktoré v zásadnej miere ovplyvňujú štruktúru kalkulačného vzorca. V prvom rade sa jedná o združenosť výrobného procesu, následne o špecifickosť stanovenia kalkulačnej jednotky, ktorou je vstupný materiál a v neposlednom rade o upozornenie na negatívny efekt využitia kapacity podniku. Na základe analýzy jednotlivých výrobných modelov dáva práca manažmentu podniku možnosť lepšie sa orientovať vo výhodnosti jednotlivých produktov, skvalitniť rozhodovací proces a uľahčiť rozhodovanie o strategickom zameraní výroby do budúcnosti.