Faktory ovlivňující výdaje studentů VŠE - Černý, Ondřej (2015)
Dle klasické keynesiánské spotřební funkce je známo, že výdaje spotřebitelů jsou ovlivňovány jejich disponibilním příjmem. Tato práce se zaobírá odhadem spotřební funkce studentů VŠE pomocí regresní analýzy a k odhadům využívá metodu nejmenších čtverců. Dále se pracuje s předpokladem, že příjmy studentů nejsou jediným faktorem, který determinuje jejich výdaje. Následně se tedy práce zabývá také nepříjmovým regresním modelem, který popisuje ostatní možné skutečnosti, jež mají na výdaje studentů VŠE určitý vliv. V práci je podrobně popsána konstrukce obou regresních modelů včetně jejich ekonometrické verifikace. Odhadnuté výsledky jsou na závěr práce interpretovány a je shrnuto, které faktory mají významný vliv na výdaje studentů VŠE. Proměnné, jež vstupují do regresního modelu, jsou vytvořeny z dat, jejichž sběr probíhal pomocí dotazníku. Klíčová slova: , lineární regresní model, metoda nejmenších čtverců, spotřební funkce.