Faktory ovlivňující výdaje studentů VŠE - Černý, Ondřej; Formánek, Tomáš; Kuchina, Elena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Dle klasické keynesiánské spotřební funkce je známo, že výdaje spotřebitelů jsou ovlivňovány jejich disponibilním příjmem. Tato práce se zaobírá odhadem spotřební funkce studentů VŠE pomocí regresní analýzy a k odhadům využívá metodu nejmenších čtverců. Dále se pracuje s předpokladem, že příjmy studentů nejsou jediným faktorem, který determinuje jejich výdaje. Následně se tedy práce zabývá také nepříjmovým regresním modelem, který popisuje ostatní možné skutečnosti, jež mají na výdaje studentů VŠE určitý vliv. V práci je podrobně popsána konstrukce obou regresních modelů včetně jejich ekonometrické verifikace. Odhadnuté výsledky jsou na závěr práce interpretovány a je shrnuto, které faktory mají významný vliv na výdaje studentů VŠE. Proměnné, jež vstupují do regresního modelu, jsou vytvořeny z dat, jejichž sběr probíhal pomocí dotazníku. Klíčová slova: , lineární regresní model, metoda nejmenších čtverců, spotřební funkce.
Vedoucí práce: Tomáš Formánek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses