ÚČETNÍ A DAŇOVÉ ODPISY DLOUHODOBÉHO MAJETKU A JEJICH VLIV NA ODLOŽENOU DAŇ - Jaworková, Nikol (2015)
Tato bakalářská práce pojednává o odpisování dlouhodobého majetku a jeho vlivu na odloženou daň v České republice. V teoretické části je nejprve dlouhodobý majetek pro potřeby odpisování vymezen, jsou zde popsány odpisy z účetního i daňového hlediska a jejich jednotlivé metody, které jsou znázorněny na praktických příkladech. Dále je zde přiblížena problematika odložené daně, příčiny jejího vzniku, způsoby výpočtu a postup účtování. Praktická část je zaměřena na analýzu vybraných částí účetních závěrek tří konkrétních společností v letech 2011 až 2013. Předmětem této analýzy je dlouhodobý majetek, odpisy, odložená daň a její vliv na finanční situaci vybraných společností. Veškeré sesbírané informace jsou mezi sebou na závěr srovnány a vyhodnoceny.