Faktory progresivity daně z příjmů fyzických osob - Kočíbová, Barbora (2015)
Práce se zabývá vlivem vybraných odpočtů a slev na dani na progresivitu daně z příjmů fyzických osob v České republice. Vychází při tom z daňové statistiky, která sbírá informace z podaných daňových přiznání. Pomocí efektivní sazby daně, Lorenzovy křivky a Giniho koeficientu jsou posouzeny progresivní vlivy vybraných prvků daňové techniky. Sledovaným obdobím je především rok 2013, neboť jde o nejnovější zveřejněnou statistiku. Kvůli interpretaci některých hodnot a posouzení změn v čase jsou porovnávány výsledky z roku 2013 s výsledky roku 2009. Práce dále obsahuje obecné pojednání o daňové progresivitě a o konstrukci daně z příjmů fyzických osob v České republice. Okrajově je zmíněn i historický vývoj některých konstrukčních prvků daně. V této části práce jsou využívány především legislativní dokumenty, popřípadě výkladové materiály k nim.