Ekonomický potenciál nemovitých industriálních památek a jeho využití - Záruba, Jakub (2015)
Bakalářská práce se věnuje aktuálnímu tématu využití nemovitých industriálních památek v České republice. Cílem práce je podrobná analýza a zhodnocení stavu a využití nemovitých industriálních památek v ČR. Základem práce je teoretické vymezení průmyslových staveb, jejich kategorizace a rozdělení. Dále prozkoumání historie, současného stavu a rozsahu industriálního dědictví v ČR a jeho památkové ochrany. Práce posléze představí ekonomický potenciál a možnosti nového využití těchto industriálních památek a to v obecné rovině i na konkrétních příkladech. Nedílnou součástí práce bude i aplikace tématu na konkrétní nemovitou industriální památku. Ta bude provedena s ohledem na zhodnocení jejího stavu a možností nového využití za pomoci získaných poznatků z již revitalizovaných industriálních objektů.