Dramaturgické a marketingové srovnání mezinárodních divadelních festivalů Setkání / Stretnutie ve Zlíně a Divadelní Flora Olomouc - Rukriegelová, Veronika (2015)
Bakalářská práce je zaměřena na srovnání dramaturgické a marketingové koncepce dvou mezinárodních divadelních festivalů -- Divadelní Flora Olomouc a Setkání-Stretnutie Zlín. Cílem této práce je zasadit tyto dva zvolené divadelní festivaly do kontextu nesoutžních divadelních přehlídek pořádaných v České republice, analyzovat a srovnat dramaturgickou a marketingovou stránku obou festivalů a současně nalézt ideálního diváka pro oba festivaly. V teoretické části je nadefinován pojem festival, respektive divadelní festival, včetně historického vývoje. Dále je součástí stručné představení dvou vybraných divadelních festivalů, a to v kontextu dalších významných divadelních přehlídek pořádaných v České republice. Závěr teoretické části práce tvoří kapitoly věnující se marketingové a demografické teorii. V praktické části jsou pak hlouběji představeny oba vybrané festivaly, a to jak z hlediska historie, tak i z hlediska marketingové strategie a dramaturgického konceptu. Další část tvoří analýza ideálního diváka pro oba festivaly, která je sestavena na základě demografických údajů jednotlivých okresů, ve kterých se zvolené festivaly konají. Závěrečná kapitola hodnotí efektivitu marketingových nástrojů používaných pořadateli festivalů a zároveň přináší návrhy a doporučení vyplývající z demografického šetření obyvatel jednotlivých okresů.