Rezervy a opravné položky z účetního a daňového pohledu - Chládková, Karolína (2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou použití rezerv a opravných položek z pohledu českých účetních a daňových předpisů, vymezením rozdílů mezi nimi a naznačení způsobu jejich zaúčtování a vykazování. V první části práce jsou podrobně rozebrány jednotlivé typy účetních a zákonných rezerv a opravných položek a jejich vliv na základ daně z příjmů. Předposlední kapitola práce je věnována výpočtu a zaúčtování odložené daně, jež vyplývá z rozdílů mezi účetními a daňovými zákony. V praktické části je analyzována tvorba rezerv a opravných položek v textilním odvětví v souvislosti se stanovenou hypotézou, že účetní jednotky pravděpodobně nejčastěji vykazují rezervu na záruční opravy společně s opravnými položkami k zásobám.