Praktická aplikace okružního dopravního problému - Bushkov, Denis (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá okružním dopravním problémem, který je též nazýván úloha obchodního cestujícího a je hodně využíván v praxi. Podstatou této úlohy je, že musíme navštívit každé požadované místo právě jednou a vrátit se zpět do výchozího bodu. Cílem úlohy je nalezení nejlepší cesty, a to nejčastěji z hlediska celkové vzdálenosti, času stráveného na cestě nebo nejnižších nákladů. První část této práce je věnovaná lineárnímu programování, distribučním úlohám a teoretickým aspektům, které budou využívány při simulaci různých dopravních problémů. Druhá část práce je zaměřená na praktickou aplikaci úlohy obchodního cestujícího, kde se snažíme najít nejlepší možnou cestu mezi 15 městy za vybraných omezujících podmínek. Cílem této části práce je ukázat, že optimalizační algoritmy mohou pomoci ušetřit čas, přispět ke snížení nákladů a usnadnit práci při plánovaní.