Praktická aplikace okružního dopravního problému - Bushkov, Denis; Kobzareva, Maria; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Tato bakalářská práce se zabývá okružním dopravním problémem, který je též nazýván úloha obchodního cestujícího a je hodně využíván v praxi. Podstatou této úlohy je, že musíme navštívit každé požadované místo právě jednou a vrátit se zpět do výchozího bodu. Cílem úlohy je nalezení nejlepší cesty, a to nejčastěji z hlediska celkové vzdálenosti, času stráveného na cestě nebo nejnižších nákladů. První část této práce je věnovaná lineárnímu programování, distribučním úlohám a teoretickým aspektům, které budou využívány při simulaci různých dopravních problémů. Druhá část práce je zaměřená na praktickou aplikaci úlohy obchodního cestujícího, kde se snažíme najít nejlepší možnou cestu mezi 15 městy za vybraných omezujících podmínek. Cílem této části práce je ukázat, že optimalizační algoritmy mohou pomoci ušetřit čas, přispět ke snížení nákladů a usnadnit práci při plánovaní.
Vedoucí práce: Maria Kobzareva
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses