Analýza dopadu CRD IV do kapitálu a kapitálovej primeranosti bánk v ČR - Karniš, Maroš; Dvořák, Petr, 1960-; Matejašák, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Jedným z následkov finančnej krízy bolo značné oslabenie bankového systému na medzinárodnej úrovni. Ak je možné niekde hľadať pozitívnu stránku tejto krízy, tak to je v tom, že odhalila značné nedostatky v prístupe bánk k podstupovanému riziku. V reakci na tieto nedostatky sa EU a Bazilejský výbor pre bankový dohľad spojili a vytvorili nový regulatórny rámec pod názvom Basel III, ktorý má za cieľ sprísniť reguláciu bánk a zvýšiť ich kredibilitu hlavne medzi širokou verejnosťou. Dôležitou časťou tejto novej regulácie, ktorá je v jednotlivých štátoch implementovaná pomocou smernice CRD IV (Capital Requirements Directive IV), je v rámci CRD IV zavedenie nariadenia CRR (Capital Requirements Regulation), ktoré je priamo implementované do národných zákonov jednotlivých krajín a tak obmedzuje rôzne interpretácie tejto smernice pri ich osvojení jednotlivými národnými orgánmi. Ďalšiou časťou tejto smernice je samotná smernica CRD (Capital Requirements Directive). Tieto dve časti CRD IV je potrebné vždy vykladať spoločne. Prioritným cieľom celej tejto smernice je zvýšiť silu bankového systému a jeho odolnosť v prípade, že nastanú stresové situácie. Tento cieľ sa snaží dosiahnuť hlavne zvýšením kapitálových požiadaviek, zavedením dodatočných kapitálových rezierv a zvýšením kvality regulatórneho kapitálu.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses