Optimalizace v oblasti údržby tramvajových výměn - Marková, Petra; Fábry, Jan, 1967-; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Záměrem této práce je zhodnotit, zda je stávající plán tras a pracovních dob pro zaměstnance v úseku údržby tramvajových výměn optimální. Dalším cílem této práce je zjistit, jaký by byl plán jednotlivých tras pro zaměstnance údržby tramvajových výměn v případě snížení stavu zaměstnanců, resp. úspor na straně mzdových nákladů. Úloha je formulována jako problém obchodního cestujícího, jenž je nejznámějším typem okružních dopravních úloh. Konkrétně se jedná o úlohu s více obchodními cestujícími a jedním depem. Pro řešení tohoto problému jsou použity nástroje lineárního programování. Na danou úlohu je aplikováno několik různých modelů pro dosažení nejlepšího možného zlepšení. Vzhledem k NP-obtížnosti daného problému je na jeho vyřešení aplikovaný heuristický algoritmus, konkrétně metoda nejbližšího souseda. Nalezeno bylo analogické řešení, které předkládá stávající plán údržby, avšak s výhodou větší rovnoměrnosti dob trvání tras jednotlivých údržbářů. Navržené řešení zajišťuje eliminaci velkých výkyvů dob trvání tras pro jednotlivé údržbáře tramvajových výměn. Dále byl předložen plán tras pro snížený počet údržbářů tramvajových výměn s přípustnou změnou pracovní doby.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2016
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2016
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses