Optimalizace dopravy zemědělských komodit - Blehová, Barbora (2015)
Cílem této práce je popsat metody optimalizace dopravy, které jsou aplikovány na reálný problém hledání nejkratší cesty pro rozvoz zemědělských komodit. V první části jsou představeny distribuční úlohy včetně matematického modelu dopravního problému, kontejnerového dopravního problému a úlohy obchodního cestujícího. Druhá část se zaměřuje na rozvozní úlohy. Navíc jsou v ní zahrnuty modely rozvozní úlohy s dělenou dodávkou pro různý počet depotů. Ve třetí části je problém optimální přepravy řešen pomocí předchozích metod. Nejlepší nalezená ujetá vzdálenost pro rozvoz ječmene je 8724,1 km. Tato cesta byla nalezena jako vylepšení kontejnerového dopravního problému, které spočívá ve svozu zbylého množství komodity. Toto zbývající množství je přepravovaný počet tun komodity mezi dodavatelem a odběratelem, který byl o hodně menší než kapacita nákladního vozu.