Optimalizace dopravy zemědělských komodit - Blehová, Barbora; Fábry, Jan, 1967-; Borovička, Adam; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této práce je popsat metody optimalizace dopravy, které jsou aplikovány na reálný problém hledání nejkratší cesty pro rozvoz zemědělských komodit. V první části jsou představeny distribuční úlohy včetně matematického modelu dopravního problému, kontejnerového dopravního problému a úlohy obchodního cestujícího. Druhá část se zaměřuje na rozvozní úlohy. Navíc jsou v ní zahrnuty modely rozvozní úlohy s dělenou dodávkou pro různý počet depotů. Ve třetí části je problém optimální přepravy řešen pomocí předchozích metod. Nejlepší nalezená ujetá vzdálenost pro rozvoz ječmene je 8724,1 km. Tato cesta byla nalezena jako vylepšení kontejnerového dopravního problému, které spočívá ve svozu zbylého množství komodity. Toto zbývající množství je přepravovaný počet tun komodity mezi dodavatelem a odběratelem, který byl o hodně menší než kapacita nákladního vozu.
Vedoucí práce: Jan Fábry
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: matematické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses